Miesten puvut

-

PUKEUTUMISETIKETTI OHJAA PUKEUTUMISTA VIRALLISISSA TILANTEISSA

Mikäli kutsukortissa on ilmoitettu pukukoodi eli pukeutumisetiketti, sitä tulisi aina noudattaa. Virallisissa juhlatilaisuuksissa pukeutumisetiketti on yleensä ilmoitettu.

Etiketti helpottaa usein myös sopivan puvun valintaa. Miehen juhlapuku määrää myös naisen pukeutumisen. Naisen asun juhlavuus ja helman pituus määräytyy juhlan alkamisajan mukaan. Autamme mielellämme valitsemaan liikkeestämme tilaisuuteen sopivan puvun.

FRAKKI

Kun kutsukortissa lukee juhlapuku tai white tie, tarkoitetaan sillä frakkia. Frakkia käytetään esimerkiksi Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla, promootioissa, häissä sekä suurilla päivällisillä. Frakki voidaan "korvata" tummalla puvulla, (ei kuitenkaan akateemisissa tilaisuuksissa), mutta ei smokilla. Frakin asusteet ovat valkoiset ja kengät mustat kiiltonahkaiset. Akateemisissa päivätilauksissa käytetään mustaa frakkiliiviä. Takin kauluskäänteet ovat silkkiset ja housuissa on silkkisivunauhat. Liivin tulisi näkyä edessä 1-2 cm takin alta.

Naisen asuna on täyspitkä, juhlavasta materiaalista valmistettu suuren juhlan puku. Se voi olla avonainen, olkaimeton ja linjaltaan leveä tai kapea.

SMOKKI

Kun kutsukortissa lukee iltapuku, smokki tai black tie, on silloin kyseessä smokki. Smokki on iltapuku, jota käytetään klo 18 jälkeen päivällisillä, illallisilla ja nykyisin myös hääasuna.

Kaulusmalliltaan suosituin smokki on saalikauluksinen malli. Etiketin mukaan smokkiin kuuluu musta solmuke. Asusteet voivat olla myös värikkäitä, mutta siinä tapauksessa kaikkien asusteiden (solmuke ja taskuliina) tulee olla samanvärisiä. Smokin kanssa käytetään perinteisen smokkipaidan lisänä mustaa tai värillistä rusettia sekä smokkivyötä. Smokin kanssa käytetään mustia kiiltonahkakenkiä.

Naisen iltapuku on juhlavasta materiaalista valmistetttu yksi- tai kaksiosainen iltapuku. Voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku.

SAKETTI

Sakettia käytetään päivätilaisuuksissa ennen klo 18. Myös saketin suosio hääasuna on kasvanut. Asuun kuuluu musta takki, harmaa liivi, smokkipaita, mustaharmaaraitaiset housut, mattapintaiset mustat nahkakengä. Solmiona käytetään juhlavaa huivimaista plastronia. Saketin kanssa sopivat harmaa silinterihattu, harmaat käsineet sekä kävelykeppi.

Naisella suositellaan leninkiä, juhlava takki-leninki yhdistelmää.

Mikäli sinulla jäi kysyttävää pukuetiketissä, ota yhteyttä, niin autamme mielellämme sinua oikean puvun valinnassa.